Pagina's

woensdag 22 oktober 2014

Column Sociale Huurwoningen of niet sociaal?

Ik woon sinds 2010 in een sociale huurwoning in Haarlem. Na vijf jaar ingeschreven te hebben gestaan was het eindelijk zover. Woningcorporatie checkt uiteraard je inkomen maar ook alle andere persoonlijke gegevens. Het inkomen mag niet te hoog zijn maar zeker niet te laag om in aanmerking te komen voor de door jouw uitgekozen woning. Tenminste dat waren de regels.Je kreeg een woning toegewezen die aansloten bij je gezinssituatie en je inkomen.Totdat in 2013 de verhuurdersheffing oftewel de ‘gluurverhoging’ door Minister Blok in het leven werd geroepen, zogenaamd om scheefwonen tegen te gaan, de woningmarkt uit het slop te trekken en de kas van de Overheid te spekken …….

Dhr. H. Kregting [ Huurdersbond Ede e.o] schrijft in Edestad.nl : “Huurders worden nu als pinautomaten gebruikt. ,,Voor alles wat er in het verleden is gebeurd met subsidies, moeten wij de rekening betalen omdat we huurder zijn. De huren stijgen zo veel, omdat het kabinet geld in de schatkist wil hebben. De verhuurderheffing krijgt het kabinet niet van de corporaties, want die heeft geen geld. Dat geld komt van de huurders. Als je bijvoorbeeld Woonstede neemt die krijgt 40 miljoen euro van de huurders. Woonstede werkt met ons geld."

Steeds meer Nederlanders hebben onvoldoende inkomen om de maandelijkse woonlasten en dagelijkse uitgaven te betalen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert dat het probleem groter is bij huurders dan bij woningbezitters. Gezien hetgeen wat ik hierboven schreef klopt dat ook wel. Je inkomen is bij de Corporatie getoetst voordat je überhaupt in aanmerking komt voor de door jou uitgekozen sociale huurwoning maar plotseling komt daar elk jaar een extra percentage bovenop. Vreemd is de uitspraak van Dhr. H. Kregting dus niet betreffende de vergelijking van de huurder met de pinautomaat.

Vooral huurders in de laagste inkomensgroepen lopen betalingsrisico’s. Van hen kan 22 procent de maandelijkse woonlasten moeilijk opbrengen. Veel huurders van corporatiewoningen vallen onder de lagere inkomensgroepen. Zo heeft 70 procent van de bewoners van een corporatiewoning een inkomen lager dan 40.000 euro. In andere huurwoningen en in koopwoningen is dat slechts 27 procent. Veel bewoners van corporatiewoningen moeten bovendien alleen de kost verdienen: ruim de helft van de corporatiewoningen wordt bewoond door eenpersoonshuishoudens en eenouderhuishoudens. [bron Aedes].

Huurtoeslag is een bijdrage in uw huurkosten. Je kunt huurtoeslag aanvragen als de huur in verhouding tot uw inkomen hoog is. Het maakt daarbij niet uit of u een woning huurt van een woningcorporatie of particulier. Tot 1 januari 2006 heette huurtoeslag nog huursubsidie.

Helaas zit hier een addertje onder het gras namelijk: De liberalisatiegrens wordt ook wel huurtoeslaggrens genoemd. Dit betekent dat huishoudens met een inkomen tot € 34.678 per jaar een sociale huurwoning tot € 699,48 per maand (kale huur) van een woningcorporatie kunnen huren. En, dat zij in aanmerking komen voor huurtoeslag. Lees verder via Belastingdienst – Huurtoeslag. In mijn geval ligt mijn inkomen net iets hoger en krijg ik dus geen huurtoeslag. Ik betaal in mijneentje de volle mep aan huur en elk jaar komt er een extra gluurverhoging’bovenop.

Werken is voor mij geen optie dus de broekriem trek ik dus flink aan. Vanwege Reuma, COPD en een bloedafwijking gebruik ik medicijnen. Ook de eigen bijdrage [Bron: novz] van de ziektekostenverzekering wordt elk jaar verhoogd, in 2015 € 200 hoger. De compensatie eigen risico via het CAK is vervallen. Het mag dus duidelijk zijn dat het heel lastig gaat worden om mijn maandlasten te kunnen betalen.

De scheefwoners blijven in hun huizen wonen. Zij wonen eigenlijk ,gezien hun inkomen. te ‘goedkoop’ en hebben geen zin of geld om te verhuizen naar duurdere huurwoningen of een huis te kopen. Verhuizen kost namelijk ook geld.

Wie hebben er dan eigenlijk baat bij de verhuurdersheffing:
- de staatskas
- de corporaties

Niet alle corporaties rekenen de verhuurdersheffing door aan de huurders van de sociale huurwoningen maar vele wel. Maar hebben sommige corporaties zich schuldig gemaakt aan de graaicultuur [Bron: Volkskrant]? We kennen allemaal het Vestia [Bron: Roel Janssen] debacle. Deze corporaties zullen uiteraard zorgen dat huren van de sociale huurwoningen stijgen middels de ‘gluurverhoging’. Volgens Dhr. Marc Calon, voorzitter Aedes zou de huursombenadering [Bron: Aedes] zaken kunnen veranderen. Maar hier zitten ook veel haken en ogen aan.

De huurders komen in de knel, waarheid als een koe. Misschien werkt dit wel fraude in de hand. Beetje bijklussen om je maandlasten te kunnen betalen, proletarisch winkelen, stelen en onderverhuur schijnt ook het een en ander op te leveren maar kweken van wiet in de huurwoning is optioneel. Gevaarlijk voor de omgeving... dat dan weer wel. Hiermee voorkom je dat je aan het eind van de maand niet meer kan rondkomen. Mocht je gesnapt worden heb je echt een groot probleem. Je kan uit je huurwoning gezet worden!

Huisuitzettingen zijn aan de orde van de dag. Overigens kosten huisuitzettingen zelf ook veel geld. Een corporatie heeft naar schatting € 5000,- tot € 10.000,- kosten aan een uitzetting. 'Huisuitzettingen kosten de volkshuisvestelijke sector jaarlijks 200 miljoen euro', ze leiden vaak tot dak- en thuisloosheid en veroorzaken hoge maatschappelijke kosten [Bron: Maatschappelijk Bestek].

Conclusie:

Minister Blok heeft beslissingen genomen betreffende huisvesting en woningmarkt in de Tweede Kamer. Gezien bovenstaande heeft hij niet alle consequenties overzien. De rijken worden rijker en de armen worden armer. De huurder probeert uit alle macht het hoofd boven water te houden.

Oplossing:
Waarom komen wij als huurders van sociale huurwoning niet in opstand, pikken we deze huurverhogingen? Nee..
Teken dan deze petitie tegen de huurexplosie! Vandaag nog..


Margareth Weijers
www.veiligleefbaar.nl
tips-tricks-tools.blogspot.nl
columnsveiligleefbaar.blogspot.nl


Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten