Pagina's

zondag 5 oktober 2014

Column Bestuurlijke Obesitas - hebzucht en fraude

Oftewel Bestuurlijke Vetzucht, is een synoniem en staat als zodanig omschreven in de dikke van Dale. Eigenlijk is het een overdreven neiging om beleid te maken en op de uitvoering hiervan toe te zien. Maar wat als dit bestuur fouten maakt en dit gevolgen heeft voor de gewone burger? Bijvoorbeeld fraude pleegt? Bestuur maakt regels en wetten en zouden zich daar zelf ook aan moeten houden. Maar hoe integer zijn de mensen? En wie houdt toezicht op dit bestuur? Wie handhaaft deze wetten? De bestuursschandalen in de semipublieke sector zijn aan de orde van de dag. Vooral de incidenten zoals tunnelvisie, ijdelheid, vriendjespolitiek en groepsdenken van bestuurders heeft met grote regelmaat geleid tot slecht bestuur. Maar voelen wij dit soort van wangedrag in onze portemonnee?


Hier is het antwoord : Ongeveer vijf procent van de bestuurders in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg pleegt bewust fraude [Nieuws.nl]. Nog eens vijf procent zou fraude hebben overwogen, maar zijn afgeschrikt door mogelijke sancties. Die schattingen staan in een risicoanalyse die het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. " De zorgpremies [Telegraaf] zijn voor de zwakkeren in de samenleving een zeer grote belasting. 

In mei van dit jaar stond er in de Telegraaf dat ongeveer tien procent van alle nota’s van Nederlandse ziekenhuizen niet volledig naar waarheid ingevuld en soms zelfs geheel verzonnen zijn. De instellingen declareren elk jaar zeker 3 à 4 miljard euro te veel bij zorgverzekeraars.

Deze week werd bekend dat een interimbestuurder in de maand juli meer dan 95.000 euro betaald voor zijn werk bij Humanitas DHM [OmroepWest]. Dat blijkt uit declaraties die de Volkskrant in bezit heeft. Hoe walgelijk is dat.

In deze tijden van keiharde bezuinigingen is dit schandalig. Er wordt gesneden in de zorg. Patiënten en zeker ook ouderen zijn de dupe van deze maatregelen. Geld komt via de burger binnen en glijdt geluidloos in de zakken van bestuurders in semi-publieke sector. Het ultieme graaien. Macht is geld. Hoe noem je deze vorm van obesitas?

Femke Halsema presenteerde het advies 'Een lastig gesprek' [Adviescommissie Behoorlijk Bestuur] woensdag aan minister Henk Kamp van Economische Zaken, die opdracht gaf voor het onderzoek. Dat gebeurde na incidenten met bestuurders bij onder meer woningcorporaties, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen, zoals corporatie Vestia en hogeschool InHolland. Maar tegen bestuurders die zo’n gedragscode eigenlijk écht nodig hebben, is natuurlijk geen kruid gewassen. Gedragscodes lossen uitwassen in publieke sector niet op. Gedragscodes [lees integriteit] kan je niemand aanleren, wel zou enige sturing een oplossing zijn.

Kijk ook eens naar de publicatie RMO - Kijk eens wat vaker in de spiegel en voor meer informatie in het Eindrapport Commissie behoorlijk bestuur.

Een mooi woord 'Bestuurlijke Obesitas' maar geeft net als 'Graaicultuur' een bittere nasmaak. Vooral als deze bestuurders wegkomen zonder enige vorm van straf.


Margareth Weijers
www.veiligleefbaar.nl
columnsveiligleefbaar.blogspot.nl
tips-tricks-tools.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten