Pagina's

vrijdag 3 oktober 2014

Column Welke foto plaats je bij een bericht over Marokkaanse probleemjongeren?

Dagblad Trouw kopt in met: 'Welke foto plaats je bij een bericht over Marokkaanse probleemjong...[trouw] En via twitter reageren we met zijn allen over vooroordelen en generaliseren. Maar is het zo dat wij deze groep jongeren in een hokje stoppen bekritiseren en discrimineren? Komt dit door de berichten in de sociale media? Nee dat denk ik niet want zoals gewoon spreekt het ene bericht het andere tegen. Onduidelijk en ondoorzichtig dus.. Het laatste nieuws is dat Marokkaanse criminelen extreem gewelddadig zijn geworden.[ActueelNieuwsNL] In de documentaire van De overval op een buschauffeur in Gouda [2008] leidt tot 197 krantenberichten over het buurtje Oosterwei en de 'Marokkaanse reljeugd' die er de boel onveilig maakt. Een hype van formaat. De documentaire Gouda: Een probleem van 10 miljoen [NPO]is hier via uitzending gemist te bekijken.
Het is eindelijk een zwoele zomer. Marokkanen-weertje. Zomaar een greep uit het nieuws van de afgelopen weken. Maar om nu te zeggen dat we een Marokkanen-probleem hebben… mwoah. Het is prima Marokkanen-weer schrijft Joost Niemoller in een artikel van de Dagelijkse Standaard. Discrimineren mag niet maar wat is hier aan de hand.

Het valt mij op dat er vele publicaties, tools en agenda items verschijnen op sites betreffende Marokkaanse probleemjongeren die er echt toe doen. Zelf had ik een Marokkaanse familie boven mij wonen. Het kereltje van 3 jaar oud was volgens zijn moeder niet in de hand te houden. Kreeg hij zijn zin niet dan begon hij te stampen en wel tot s'avonds laat! Ik ben regelmatig met haar gaan praten hierover en uiteindelijk met de Woningstichting. De moeder noemde het 'spelen', de corporatie vond het 'woongeluiden' maar ik ervoer dit als woonoverlast. Ik was overigens niet de enige die hier last van had in de flat. De interventie van Buurtbemiddeling Haarlem bood ook geen uitkomst want mevrouw bleef schreeuwen en liet niemand uitpraten. Ook eiste zij een tolk terwijl zij duidelijk verstaanbare woorden uitschreeuwde. Als dank voor het veroorzaken van de woonoverlast kreeg zij een eengezinswoning aangeboden. Hoe kan je als ouder dit soort gedrag binnenshuis tolereren? Hoe zal het zoontje zich gaan ontwikkelen in de toekomst? Geen respect voor het ouderlijke gezag! Nooit geleerd! Zou dit kleine mannetje zich gaan ontwikkelen als, Ellis Plokker schreef hier in stuk over in het Algemeen Dagblad, een Marokkaans Prinsje?
Als ik het bericht in het Algemeen Dagblad lees dat Marokkaanse jongeren de nieuwe generatie topcriminelen vormen en vijf jaar geleden al voorspeld is door de Amsterdamse recherche denk ik aan deze open deur: "waar rook is is vuur! De cultuurverschillen zijn groot en de voorspelling is van vijf jaar geleden. De politie Haaglanden deed eind 2009 een aantal waarnemingen. Deze komen er in de kern op neer dat er in de Haagse Schilderswijk diverse groepen Marokkaanse jongeren in beeld zijn, waarvan men het gevoel heeft dat zij –naast het veroorzaken van overlast in de wijk – ernstige strafbare feiten plegen. De plaatsvervangend korpschef geeft samen met de bureauchef aan dat men op dit laatste de vinger niet kan leggen, mede doordat dit gevoel niet strookt met het beeld dat uit analyses van politiegegevens (HKS) naar voren komt.Daaruit blijkt namelijk dat het in algemene zin beter gaat met de Marokkaanse jeugd in Den Haag. Ook geeft de politie aan dat als er iets gebeurt in de wijk, het onduidelijk is of er dan rellen zullen uitbreken, zoals dat bijvoorbeeld in 1998 en 2007 in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart is gebeurd. Ook is het onduidelijk welke subjecten daarbij dan mogelijk een toonaangevende rol zouden kunnen spelen. De politiefunctionarissen stellen zich op dit punt kwetsbaar op, want ze wijzen op een gebrekkige informatiepositie.

Tot slot lijken sommige jongeren zich onaanraakbaar te voelen. Er is sprake van intimidatie en bedreiging richting de bewoners en de aangiftebereidheid is laag.
Ook vertonen ze provocerend en intimiderend gedrag richting de politie. Zijn dit de Holleeders van morgen als ze niet worden gestopt?" 
In de publicatie van Bureau Beke Van wie is de straat?  word hier uitgebreid op ingegaan.

Eigenlijk valt op te merken dat hier 'struisvogelpolitiek' aan de orde is. Vooroordelen mogen wij niet hebben want tenslotte zijn er risicojongeren van Nederlandse, Antilliaanse en Turkse afkomst! Dagelijks hoor je dit in de nieuwsbulletins of duidelijk omschreven in een tweet. We moeten uitkijken naar 'licht getinte' mannen die een overval hebben gepleegd! Of erger.. Dat veel Marokkaanse jongeren geen respect hebben voor anderen mag duidelijk zijn en tegen kritiek kunnen ze dus schijnbaar ook niet. Maar
 Marokkanen horen in onze maatschappij, wen er maar aan. Dit stond vandaag in de Post-online

Maar discrimineren, nou mensen dat mogen wij niet.
Waarom niet onder ogen zien dat er iets gebeuren moet, te beginnen bij de ouders.

Volgens mij is het een kwestie van 1 + 1 = 2


Margareth Weijers
www.veiligleefbaar.nl
tips-tricks-tools.blogspot.nl
columnsveiligleefbaar.blogspot.nl

Interessant:
Boek Mocro Maffia -Geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten