Pagina's

vrijdag 17 juli 2015

Column De onnodige dood van een burger.. Allemaal verliezers!

Het is verschrikkelijk dat een verdachte als gevolg van een aanhouding om het leven komt. Dit overkwam Mitch Henriquez. De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez was voor familiebezoek in Nederland. Hij bezocht afgelopen zaterdag het muziekfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. 

Rond kwart voor tien ‘s avonds werd hij aangehouden. Uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie komt vooralsnog naar voren dat de heer Henriquez is aangehouden, nadat hij meerdere malen had geroepen dat hij een wapen bij zich had en hij zich hiertegen hevig verzette. Elke dode is er een teveel. Vreselijk voor de nabestaanden. Toch heb ik ook een soort van begrip voor de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding die geresulteerd hebben in het overlijden van Mitch Henriquez. 

Het afgelopen jaar stond al in het teken van (de strijd tegen) het jihadistisch terrorisme, en 2015 is met de aanslagen in Parijs en het extreem geweld van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria wel heel slecht begonnen. De grootste dreiging die dit jaar in Europa, en specifiek ook in Nederland, uitgaat van het jihadistisch terrorisme is echter niet van fysieke, maar van maatschappelijke aard. Onze samenleving wordt bedreigd! [Bron: Internationale Spectator] En zoals de auteur opmerkt: "Geen reden voor optimisme".

Vanwege een potentiële dreiging is op 30 januari door de korpschef Bouman besloten dat agenten hun dienstwapen mee naar huis moeten nemen vanwege de recentelijke aanslagen in onder andere Parijs en de oproep van terreurorganisatie IS via internet om aanslagen te plegen op de politie [Bron: RTLNieuws].  Opnieuw is het dreigingsniveau in Nederland vastgesteld op ‘substantieel’. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland. Door het toegenomen gevaar is de politie dagelijks 180 agenten kwijt voor het bewaken van regeringsgebouwen, het Binnenhof in Den Haag en het Mediapark in Hilversum.   

Ook door de vorming van de Nationale Politie staan de agenten extra onder druk. Veel kleine politiebureau's zijn gesloten.Staat de politie te ver van de burger af?. In een brief van de gezamenlijke politiebonden aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie van april 2015 wordt aangegeven dat er onwerkbare situaties en risico’s ontstaan door slechte aansturing. Tot slot blijkt, na het in werking brengen van de robuuste basisteams en de eerstelijnsopsporing per 1 januari 2015, dat de feitelijke capaciteit voor het werk van alle dag veel te krap is. Ook hierop hebben de politiebonden bij de inrichting van de Nationale Politie reeds gewezen. Deze situatie is voor de politiebonden onacceptabel, zowel vanuit het perspectief van collega’s, maar ook vanuit de consequenties ervan voor burgers. Naar onze mening zou ook dit aspect in de herijking moeten worden betrokken. [Bron: ANPV]

Een ander aspect waar ik aan denk is het te vaak voorkomende geweld tegen politie en hulpverleners. De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen. De vele excessen in de afgelopen jaren beïnvloeden mijns inziens het reageren van de politie naar de burgers en vice versa.

Roepen dat je een wapen bij je hebt tijdens het muziekfestival van afgelopen zaterdag vraagt om moeilijkheden. Ik ben er niet bij geweest maar heb zaken via de media gevolgd. Zowel op Twitter als op Facebook werd behoorlijk de vloer aangeveegd met de politie. Dit komt bij mij over als haatzaaien. Oordelen en veroordelen. Zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek is nodig in deze zaak.
Er zijn fouten gemaakt door deze agenten en dat heeft consequenties. Ze zijn per direct geschorst. "Aanvaardbaar geweld, dus alleen wanneer het nodig is." Dat zou de werkwijze van agenten moeten zijn".
 [Bron: Nu.nl]

In deze zijn er alleen maar verliezers...vreselijk voor de nabestaanden van Mitch maar ook voor deze agenten die voor het leven getekend zijn!

Margareth Weijers

Interessant om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten