Waarom zou je agressief zijn of geweld gebruiken tegen hulpverleners zoals politie, brandweer of ambulancepersoneel! Als ik het goed begrijp zou je ze wel eens hard nodig kunnen hebben. Helaas verschijnen er de afgelopen jaren steeds vaker berichten in het nieuws over agressie tegen hulpverleners. Het lijkt erop dat agressie en geweld tegen hulpverleners zijn toegenomen. Lees ook het artikel in de Secondant van hetCCV over aangifte bereidheid van hulpverleners.
Dat geldt zowel voor ambulancehulpverleners, politie als brandweer. Hierover zijn verschillende onderzoekspublicaties verschenen. Kijk hiervoor naar de Trendbox campagne Handen af.pdf Hier staan de resultaten van het onderzoek met betrekking tot de campagne Handen af van Hulpverleners, uitgevoerd door Trendbox voor de Stichting HulpvoorHulpverleners.
Uit een onderzoek dat in opdracht van organisatie SIRE is gehouden, blijkt dat 85% van de Nederlanders geweld tegen hulpverleners ‘meer dan zat is’. Meer dan 40% verwacht dat het geweld in de toekomst alleen maar zal toenemen. Eind 2011 lanceerde SIRE dan ook de campagne “Handen af van onze hulpverleners”, om het publiek erop te wijzen dat hulpverleners met respect behandeld moeten worden. De campagne bestaat onder andere uit spotjes op radio en televisie, advertenties en een website [Bron: Handen af van Hulpverleners]. Ook de rijksoverheid heeft een dergelijke campagne, getiteld “Veilige publieke taak”.
Voor werknemers met een publieke taak die slachtoffer zijn van geweld is het mogelijk om aangifte te doen onder nummer (in plaats van naam en/of adresgegevens). Aangifte onder nummer is één van de opties om (gedeeltelijk) anonieme aangifte te doen. Maar hoe anoniem is die aangifte eigenlijk? Welke opties zijn er nog meer? Wat kan de werkgever doen? En wat zijn de rechten van de aangever dan? Op deze vragen geeft de factsheet antwoord. Deze factsheet [Bron: Rijksoverheid] Veilige Publieke Taak en [gedeeltelijke] Anonimiteit in het strafproces is gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij is bestemd voor werknemers met een publieke taak die te maken krijgen met agressie en geweld en voor hun werkgevers. Het document geeft inzicht in het bestaand beleid over (gedeeltelijke) anonimiteit in het strafproces.
Ik begrijp niet waarom mensen een bepaald gedrag vertonen ten opzichte van mensen die vanwege hun beroep anderen proberen te helpen. Uiteraard begrijp ik dat het krijgen van een bon, opgepakt worden vanwege een vergrijp vervelend is. Als je niets te verbergen hebt is er ook niets te vrezen. We leven in een democratie dus de wetten zijn als dusdanig tot stand gekomen. Wij hebben ons daaraan te houden, hoe vervelend ook. Ik heb dan ook groot respect voor hulpverleners die in deze lastige tijden hun werk moeten doen!
Margareth Weijers
www.veiligleefbaar.nl
columnsveiligleefbaar.blogspot.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten