Pagina's

dinsdag 24 juni 2014

Column "Little White Lies" of gewoon een hoog 'Pinokkio' gehalte?

Een "little white lie" of een lange neus van het liegen. Wie heeft het niet gedaan, een leugentje om bestwil  is  nogal onschuldig. Meestal pakt dit goed uit en je voorkomt dat je mensen kwetst. Leugens om bestwil worden de verteller dan ook minder zwaar aangerekend, omdat de bedoelingen goed waren. Maar door ongegeneerd te liegen kan je er gif op innemen dat je uiteindelijk mensen kwetst en slachtoffert. Zo las ik vandaag dat De ANWB niet wil dat de overheid verkeersboetes gebruikt om de schatkist te spekken. Het bedrag dat de overheid binnensleept moet juist ingezet worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook de semi-overheid, bedrijven en instellingen maken zich er schuldig aan, liegen alsof het gedrukt staat. 


Het televisieprogramma Zembla heeft  de aftrekbaarheid van de Libor-boete aan de kaak gesteld. De Rabobank kreeg van de Amerikaanse en Engelse toezichthouders een boete opgelegd van 704 miljoen euro. Deze boete is aftrekbaar, maar het is de vraag of dit moreel wenselijk is. Na allerlei schandalen en banken die omvielen moeten we uiteindelijk constateren dat mensen hier niet van leren. Directeuren verlaten het zinkende schip met een 'gouden' bonus. Vaak hebben ze zich schuldig gemaakt aan falend beleid en/of fraude.

In alle lagen van de samenleving komt het voor. Ook ik heb wel eens gelogen en helaas voor mij kwam de waarheid altijd boven water. Ik heb hiervan geleerd. Veel mensen leren niet van hun fouten. Wat is er mis met hun geweten, oftewel  de stem van het goede in de menselijke geest? Zien deze mensen de gevolgen die het heeft voor anderen of de samenleving niet?  Nooit gehoord van moraal, ethiek en integriteit? 
Het meest kwalijke vind ik als mensen belangrijke zaken verzwijgen. Via deze link naar het Tros Radar Forum  lees je de verhalen van slachtoffers, ontstaan  door de Verhuurmakelaar[s] die zich onder andere schuldig maken aan het achterhouden van essentiële informatie, liegen en leugentjes om bestwil. Dit soort acties zorgen ervoor dat gedupeerde huiseigenaren in hun ziel geraakt worden maar ook in hun portemonnee. 
Helaas is het zo dat er zaken in de wetgeving niet goed geregeld zijn.
Op 19 december 2012 kreeg ik bezoek van Dhr. Sinke van Direct Wonen en hij schreef  een verslag waarin hij aangaf dat Direct Wonen een procedure volgt bij het screenen van huurders waarbij verschillende documenten worden opgevraagd en gecontroleerd. Door deze controle weten we 99,9 procent zeker dat dit de persoon is die hij of zij zegt te zijn en dat de kandidaat-huurder daadwerkelijk een baan en dus een inkomen heeft. In sommige gevallen is woonfraude niet direct te herkennen. Een goed betaalde piloot kan immers ook na zes maanden besluiten om een wietplantage te beginnen in de gehuurde woning. Helaas is gebleken, gezien de meldingen op het Tros Radar Forum, dat deze screening onvoldoende is waardoor er steeds meer gedupeerden komen door de nog steeds haperende werkwijze van de medewerkers.

Politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's heel veel beloftes gedaan!
De VVD  had bij de verkiezingen van 12 september premier Mark Rutte  als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidt: 'Niet doorschuiven maar aanpakken'.
De Partij van de Arbeid had bij de verkiezingen van 12 september Diederik Samsom als lijsttrekker. Het verkiezingsprogramma is getiteld 'Nederland sterker en socialer'.
Het resultaat is dat zaken gewoon doorgeschoven zijn en zeker niet aangepakt worden en Nederland is zeker niet sterker en socialer geworden.
De "little white lies" zijn niet van de lucht en de neuzen worden steeds langer.
En tot overmaat van ramp geeft de een de ander de schuld en wie zijn er uiteindelijk de dupe: de gewone burgers. De armen worden steeds armer, de rijken en bestuurders steeds rijker. Over de ruggen van de 'gewone' man..

Op 19 maart zijn er Gemeenteraadsverkiezingen maar op welke partij moet je stemmen?
Aangezien ik van actie  hou ga ik stemmen op de Actiepartij die onder andere dit in het verkiezingsprogramma heeft:

  • Een sterk sociaal beleid, vooral gericht op zwakkeren en minima, ouderen en jongeren.
  • Herbestemming lege kantoren, scholen en ander ongebruikt vastgoed voor wonen en creatieve industrie.
  •  Grote (dure) projecten in infrastructuur kan Haarlem zich op dit moment niet veroorloven. Het geld moet beter besteed worden.
  • Openbare ruimte en veiligheid in de woonwijken buiten het centrum verdienen dezelfde aandacht als de binnenstad.

Zelf zou ik er dit nog aan toevoegen:

  • Integriteit, ethiek en moraal bevorderen
Want ik ben klaar met mensen die liegen, slachtoffers maken, niet integer zijn, lange neuzen hebben  en "little white lies" verkondigen.. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten