Pagina's

vrijdag 8 maart 2024

Makelaar screent onder de maat: 10 onbekende personen in het verhuurde!

De makelaar inzake kreeg de opdracht vastgoed te verhuren. Via een goede kennis, hij kende hem sinds de lagere school en zaten ook in dezelfde klas, verhuurde hij het appartement. Dit is ook de reden dat hij verder niet gescreend heeft.

Wel heeft hij wat gegevens door een programmaatje gejaagd… en groen vinkje!! Binnen ‘no time’ woonden er 10 onbekende personen in het verhuurde. Gelukkig vertelde hij ‘off the record’ dat zij geen overlast veroorzaken. Een voordeel vertelde hij dat het gaat het om een tijdelijk contract en bij problemen zou hij deze mensen er zo weer kunnen uitzetten!

Mijn tipgever vroeg mij wat ik van dit verhaal vond en wat mogelijke consequenties zouden kunnen zijn:Illegale activiteiten in het verhuurde en ook de makelaar blijft niet buiten schot, zeker niet gezien deze ervaren makelaar onvoldoende gescreend heeft! Lees ook Makelaar veroordeeld tot het betalen van 100% schade van een hennepplantage wegens schending van de zorgplicht
Deze makelaar heeft onvoldoende informatie ingewonnen, zijn deze personen illegaal in Nederland?
De financiële nasleep van deze onprofessionele manier van verhuren kan enorm zijn.
Wordt het vastgoed gebruikt voor [drugs]criminaliteit, mensenhandel [prostitutie] of andere illegale praktijken?

Mijn tipgever heeft bovenstaande doorgegeven aan de makelaar en deze reageerde heel nonchalant op de mogelijke consequenties, hij krijgt per maand exorbitante huurpenningen. En hij kan deze mensen er zo weer uitzetten…Een makelaar heeft zorgplicht, check het verhuurde in overleg met hoofdhuurder!
Screen gedegen en niet alleen digitaal [methode Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH]!
Wat zijn de huidige regels voor het opstellen van tijdelijke huurcontracten [Rijksoverheid]!
-Is de informatieverstrekking middels het huurcontract volledig zoals bestemming van het vastgoed, onderverhuur enzovoorts?
-Volg je onderbuikgevoel!
-Bekijk de nieuwe Wet Goed Verhuurderschap welke regels en wetten gelden voor verhuur en huur.

Wet Goed Verhuurderschap


Het doel van deze wet is om ongewenste verhuurpraktijken te voorkomen en tegen te gaan.U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg en exorbitante huurprijzen. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap. De positie van huurders is verzwakt door de algehele schaarste op de woningmarkt. Dit leidt vaak tot misstanden waartegen huurders zich lastig kunnen verweren. Huurders moeten schriftelijk geïnformeerd worden over de rechten en plichten voor huren van vastgoed.

Voorkom ondermijning en woonfraude in vastgoed door te verhuren middels de methode [screening e.d.] die Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] hanteert. Door middel van controle, voorlichting en educatie wil deze onafhankelijke stichting de verhuurmarkt veiliger, transparanter en minder fraudegevoelig maken. Informatieverstrekking aan huurders over rechten en plichten is een van de regels van de Wet Goed Verhuurderschap die op 1 juli 2023 is ingegaan. Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt wil wantoestanden in de verhuurmarkt aanpakken door middel van preventie en de faciliteerders van woonfraude aan te pakken, denk vooral aan malafide verhuurmakelaars die de onderwereld helpen aan woningen en bedrijfspanden.

Neem eens contact op voor meer informatie over de methode van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt voor veilig verhuren:

T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl

Margareth Weijers, communicatiemedewerker Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten