Pagina's

donderdag 3 januari 2019

Columnreeks Intussen op straat deel 2: Met de Nachtburgemeester in gesprek over veilig uitgaan jongeren 18- in Zwolle-Zuid

Bij de functie Nachtburgemeester krijg ik toch een vreemd beeld, ik denk dan aan Jules Deelder een excentriekeling pur sang. Maar wat is nu de functie van een Nachtburgemeester? 



Tijdens een informeel gesprek met Nachtburgemeester van Zwolle Jeroen van Doornik werd duidelijk dat hij een liaison is tussen de Gemeente Zwolle en de plaatselijke horeca! Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een gemeente.
Het is vooral een adviserende functie, er wordt naar hem geluisterd en advies gevraagd over het nachtleven in Zwolle. Er is met enige regelmaat contact met de gemeente en vaak incidenteel tijdens bijeenkomsten, de samenwerking tussen deze Nachtburgemeester en de Gemeente is goed te noemen. Bij calamiteiten en/of vragen over situaties in wijken neemt hij contact met de Wijkmanager en zo nodig met de Gemeente.
Ik vertelde hem dat ik tijdens een regenachtige middag vorig jaar 3 jongedames uit Zwolle-Zuid sprak die van mening waren dat er in Zwolle-Zuid er nauwelijks of geen uitgaansmogelijkheden zijn. Dit alles is te lezen in de Column Intussen op straat…deel 1 Veilig uitgaan voor jongeren 16- Zij vermaken zich met leeftijdsgenoten op [ook voor de politie] bekende hangplekken in Zwolle-Zuid.
Jeroen denkt dat de oplossing van het probleem kan zijn dat het door de jongeren zelf wordt aangedragen. Je kan van alles bedenken maar zijn voorbeeld over een kat die een nieuwe poezenmand krijgt en dat de kat dan in de verpakking gaat liggen in de gang. Bij het helpen van jongeren moet het accent niet liggen op wat ze stom vinden maar wat ze qua vrijetijdsbesteding graag willen doen en zelf de plaats bepalen. Praten met jongeren en hen betrekken bij de oplossing moet een onderdeel zijn van het proces.
Hij heeft zelf onvoldoende zicht op het probleem en wat er aan gedaan zou moeten en kunnen worden door gemeente. Hij heeft hier nog niet met de Gemeente over gesproken.
Enkele ideeën:
Nodig jongeren uit Zwolle-Zuid uit voor een event met de Nachtburgemeester. Laat ze zelf vertellen wat ze anders zouden willen zien. Zelf een hangplek uitzoeken. Uiteraard zonder het veroorzaken van overlast. Helaas hebben omwonenden vaak al klachten als ze gewoon bij een bankje rondhangen. Uiteraard kan niet alles worden getolereerd, grenzen moeten worden aangeven en afspraken gemaakt.
Het normaal benaderen van hangjongeren en een gewoon praatje maken kan al een enorm verschil maken. Belangrijk is ook om te weten waarom deze jongeren geen initiatief tonen.
In Zwolle-Zuid zijn de mogelijkheden voor veilig uitgaan in de horeca nog te overzien. Er kan geïnformeerd worden bij de horecagelegenheden of er speciale avonden georganiseerd kunnen worden voor jongeren van 18-. Club Bommel heeft bijvoorbeeld rond Carnavalstijd een alcoholvrije avond georganiseerd voor de doelgroep jongen van 18-
Meelopen door de Nachtburgemeester, jongeren en inwoners tijdens een wijkschouw geeft inzicht in knelpunten. Tijdens evaluatie komen de jongeren en inwoners vanzelf met zinnige opmerkingen, aanmerkingen en ideeën.
Tijdens de te organiseren feestavond[en] gebruik maken van het door de Nachtburgemeester geschilderde Zwolle-Zuid waarin de wensen en dromen van veel wijkbewoners tot uiting komen. Praten over de wijk en informatie en ideeën van de jongeren borgen. Jongeren prikkelen en ruimte geven zich te uitten. Sticker plakken op wat de aanwezige jongeren belangrijk vinden. Denk aan hangplekken en dergelijke. Avonden opknippen op leeftijd, 10-17 jaar en 18-23 jarigen maakt het overzichtelijker.
Conclusie:
Voor jongeren -18 zijn er te weinig uitgaansmogelijkheden
  • Drank/drugsproblematiek, jongeren kunnen eenvoudig aan drank en drugs komen. Voorlichtingen geven!
  • Luisteren naar jongeren, laten participeren [meedenken], waar hebben ze behoefte aan
  • Wijkschouw met Nachtburgemeester, jongeren en inwoners
  • Organiseren feest/event voor jongeren van 10-17 jaar en 18-23  jaar met plattegrond Zwolle-Zuid en knelpunten/ideeën in de wijk
  • Lokale horeca vragen om alcoholvrije events te organiseren voor 18-
  • Oplossingen hangplekken, rekening houden met waar de jongeren elkaar willen ontmoeten
  • Contact opnemen met wijkbeheerder Serge Westerdiep, Wijkwethouder Zwolle Zuid Michiel van Willigen en Janka Walvius Wijkagent Zwolle-Zuid over mogelijkheden en onmogelijkheden
Wat een prachtige ideeën zijn er op tafel gekomen, het was sparren om tot deze conclusies en mogelijke oplossingen te komen. Dank aan deze Nachtburgemeester Jeroen van Doornik, hij enthousiasmeert en kan zich verplaatsen in de denkwijze van jongeren. Omdat leefbaarheid en veiligheid bij mij hoog in het vaandel staan zal ik proberen om samen met hem de ideeën om te zetten in daden…..
Mocht u als inwoner van Zwolle-Zuid opmerkingen en/of aanvullingen hebben op dit item kunt u dit doorgeven via websitebeheer@wvzwollezuid.nl
Margareth Weijers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten