Pagina's

dinsdag 5 december 2017

Dreigingsbeeld Nederland substantieel Kan activisme leiden tot extremisme?


Artikel 9: Vrijheid van vergadering en betoging [Nederlandse Grondwet]. Deze wet kan regels stellen ter bescherming van gezondheid, verkeersveiligheid en verstoring van de openbare orde. Kan activisme leiden tot extremisme?
Zowel rechts als links georiĆ«nteerde activisten kunnen vanuit hun gevoel van ontevredenheid en het ervaren van onrechtvaardigheid doorschieten in extremisme. In Dokkum was een noodbevel van kracht vanwege de geplande demonstratie van een activistische groep Kick Out Zwarte Piet 


Met enige regelmaat kom ik op social media quotes tegen zoals "Nederland voor de Nederlanders". "Blijf van onze cultuur af". De extreemrechtse anti-islambeweging Pegida zorgt met enige regelmaat voor confrontaties [Bron: AD]met extreem links.

Het dreigingsniveau in Nederland is substantieel. Niet alleen door de aanwezige dreiging van uitgereisde en lokale jihadisten [Bron:NCTV] maar mede door terugkeer vrouwen en gehersenspoelde IS-kinderen [Bron: NOS]. 

Bovenstaande zorgt voor onveiligheidsgevoelens bij burgers! In De Bosatlas van de veiligheid die onlangs is verschenen staat dat de kans dat iemand in Nederland door terrorisme omkomt kleiner is dan dat iemand overlijdt aan een bijensteek. Veel mensen kunnen dat maar moeilijk geloven.

Hoe ontstaat activisme, polarisatie, radicalisering en extremisme? Misschien al in het onderwijs. Als jongere gediscrimineerd, gepest en buitengesloten vanwege huidskleur, religie en afkomst? Hierin ligt een taak voor scholen en in het gezin. Luisteren en gehoord worden.


Respect voor degene die 'anders' zijn. Mensen zijn nu eenmaal mensen.
In preventie ligt in mijn optiek de oplossing!


Margareth Weijers
Tips, Tricks & Tools








Geen opmerkingen:

Een reactie posten