Pagina's

dinsdag 25 november 2014

Column Je kan een kind uit de familie halen maar je haalt de familie niet uit een kind

Op het Eer-congres van Fier sprak Jannie Oenema deze woorden uit "Je kan een kind uit de familie halen maar je haalt de familie niet uit een kind". Dit zijn wijze woorden want de wereld van een kind kan behoorlijk wreed zijn. Wat speelt er allemaal achter de voordeur?
En hoe of door wie worden de besluiten genomen om kinderen uit huis te plaatsen? 
Wat is waarheidsbevinding, wat zijn de echte spelregels. Waar en onwaarheden over deze instanties. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) geeft advies en ondersteuning bij vermoedens van kindermishandeling. Er kan Advies of Consult gevraagd worden en/of een Melding gedaan worden. Voor problematische opvoedsituaties kan je terecht bij Bureau Jeugdzorg.

Maar hoe gaat dat met die meldingen. Mijn ervaring is dat het nogal 'natte vinger' werk is. Hoe dat gegaan is kunt U lezen in mijn column Psychische mishandeling kinderen..aanpakken of niet? . Dit ging dan over geestelijke mishandeling maar er zijn uiteraard vormen van kindermishandeling :
  • Lichamelijke mishandeling
  • Lichamelijke verwaarlozing
  • Psychische mishandeling
  • Psychische verwaarlozing
  • Seksueel misbruik
Als je gaat googelen komt je nogal wat missers tegen van Bureau Jeugdzorg 

Kinderen zijn loyaal naar de ouders toe, in ieder geval tot een bepaalde leeftijd, ze kunnen en willen niet kiezen tussen vader en moeder en willen uiteraard ook niet uitgeplaatst worden. Een belangrijk gegeven tijdens een zogenaamde vechtscheiding [villapinedo] want is dit ook niet een vorm van kindermishandeling?.

Belangrijk is dat voortijdige hulp gegeven moet worden. Signaleren door school, huisarts, tandarts enzovoorts is dan ook essentieel. Kijk hiervoor naar de 
Hebben wij als ouders nog vertrouwen in Bureau Jeugdzorg en zal dat vanaf 1 januari 2015 door de decentralisatie naar de Gemeente veranderen? Er is een onderzoek gedaan door het Nederlands Jeugdinstituut maar op de site van KennisnetJeugd wordt hier door een anonieme ouder een  behoorlijke bom gelegd.

In deze tijden van crisis ,waarin arme gezinnen het zwaar te verduren hebben, kopt niburu.co in dat deze gezinnen grote kans lopen hun kinderen kwijt te raken. Wat een schrijnend verhaal. Je kiest zelf voor het nemen van kinderen en wil daar de best mogelijke ouders voor zijn maar zelf kiezen voor armoede? Christina schrijft over Leven na Huiselijk geweld….waar moet je beginnen? [myownsimplelife] en ook het falen van Jeugdzorg hierin.
Er valt dus heel wat werk te verrichten door de Gemeenten wat betreft het overnemen van de taken van Jeugdzorg.

Mijn advies is dan ook: luister goed naar de kinderen maar zeker ook naar de ouders want je kan een kind uit de familie halen maar je haalt de familie niet uit een kind!

Lees ook:
Ministerie VWS - Voorkomen grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg

Margareth Weijers





Geen opmerkingen:

Een reactie posten