Pagina's

zaterdag 29 augustus 2015

Column The World is on fire

Terwijl de wereld in brand staat verbaas ik mij over zaken die mensen schijnbaar belangrijker vinden zoals het gesteggel over de visagie maar eigenlijk de totale make- over van Zwarte Piet in het Algemeen Dagblad. Nieuwsberichten spreken elkaar tegen, via Twitter en andere sociale media neemt men zaken ook niet erg serieus maar ik ontkom er niet aan te denken dat er zaken misschien gemanipuleerd zijn. De foto’s die op Twitter voorbij komen liegen er zeker niet om. Waarom niet gewoon de waarheid publiceren. The World is on fire, wij hebben de hersenen en het geweten om zaken te verduidelijken maar schijnbaar is hier iets anders aan de hand?

Hebben we het hier over de 7 zonden die ons parten spelen:
Hebzucht: laten we het voorbeeld nemen van annexatie van de Krim door Rusland [bron: Nrc]


Woede en Wraak: Conflict Palestijnen en Israël [bron:HLNBe]. Het huidige conflict escaleerde na de ontvoering en de dood van drie Israëlische tieners in juni. Israël gaf Hamas hiervan de schuld. Een hardhandig optreden tegen Hamas op de Westelijke Jordaanoever leidde tot raketvuur en luchtaanvallen in beide richtingen. De spanning liep nog hoger op na de vermoedelijke weerwraak op een Palestijnse tiener op 2 juli in Jeruzalem.

Hoogmoed: In januari van dit jaar w
as er een discussie rondom de nogal 'zware' delegatie die naar de Olympische Winterspelen in Sotsji zouden gaan. Dit in verband met het mogelijk schenden van de mensenrechten [bron: Nos] vanwege de gevangen gezette Nederlandse Greenpeace-activisten door Rusland. 2014, het mag duidelijk zijn, is het jaar van Poetin!

Lust: Aanrandingen oftewel zedendelicten, het moet niet gekker worden. Je hoeft de krant maar open te slaan of je komt het tegen.

Vraatzucht: Gewoon omdat er zoveel op tafel staat, niet kunnen kiezen omdat veel mensen met kerst en oudejaarsavond veel meer op tafel zetten dan opgegeten kan worden. De emotie eter zal in een ‘goede’ periode mogelijk niet uit zijn/haar dak gaan, maar als er stress op de loer ligt is de kans op doorslaan groot. Kleine dingen kunnen stress oproepen. Daarnaast eet iedereen meer, dus valt het ook minder op.Maar het is niet goed voor de gezondheid. Is het een welvaartsziekte of onze levensstijl.

Luiheid: We hangen nog steeds lekker achterover als burger, we wachten tot de overheid problemen voor ons oplost maar die tijd is voorbij. De verzorgingsstaat gaat een participatiesamenleving worden.  Burgers zullen elkaar meer moeten bijstaan maar zijn zij er klaar voor is mijn vraag. De tijd is voorbij dat je voor hulp aanklopt bij de buren, uitzonderingen daargelaten. Leestip: SCP - Rijk geschakeerd Op weg naar de participatiesamenleving

Gelukkig zijn er ook nog de 7 deugden.  Wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid, moed, geloof, hoop en naastenliefde. Dat soort deugden zou je toch hebben meegekregen vanuit je opvoeding?! Er komt zoveel ellende voorbij via sociale media! Wat is er aan de hand?
Ik voel mij gewoon onveilig, in mijn eigen straat, wijk en land. Het vertrouwen is weg..
Waarom moeten wij alles weten en breed uitgemeten krijgen via televisie en kranten?
Wat hebben we hier aan? Discriminatie, Jodenhaat! Waar gaat dit heen?
Al die informatie uitwisseling,  is dit wel zo verstandig. Gooi je daarmee geen olie op het vuur, hits je mensen onnodig tegen elkaar op?  Ik heb teveel vragen en te weinig antwoorden. De beste stuurlui staan aan wal in veel gevallen.

The world is on fire. Mijn advies is om samen te werken om het vuur te blussen in plaats van het wijzen van vingers naar mogelijke daders. Met wijsheid.. en gebruik te maken van de zes andere deugden..en de waarheid!

Margareth Weijers
Tips, Tricks & Tools
Veiligleefbaar.nl
tips-tricks-tools.blogspot.nl

Interessant om te lezen is het boek Op weg naar Armageddon De evolutie van fanatisme want zoals Rob Sentse opmerkte: "Die deugden worden, net zoals "de waarheid", gebruikt ten gunste van macht, invloed en controle door de mensen die voldoende volgers om zich heen hebben. Volgers die volgen vanuit de behoefte aan macht, invloed en controle. Om de achtergrond daarvan nog beter te begrijpen is dit boek een goed begin".



Geen opmerkingen:

Een reactie posten