Pagina's

woensdag 22 maart 2023

Zwollenaren gooien massaal hun afvalzakken naast de containers vanwege afvalbeleid van Gemeente Zwolle

Afvalheffingen zijn in veel steden en gemeenten een veelgebruikt instrument om afval te verminderen en recycling te stimuleren. Door een tarief te heffen op het inzamelen van restafval, wordt het voor inwoners financieel aantrekkelijker om afval te scheiden en te recyclen, waardoor de hoeveelheid restafval afneemt.


Vanaf 1 januari 2023 geldt in Zwolle een tarief op restafval [Bron:Gemeente Zwolle]. Men betaalt een bedrag per keer dat u restafval weggooit. En wij hebben zelf invloed op de kosten door afval goed te scheiden. Want dan is er minder restafval over. Met het tarief op restafval wil de gemeente inwoners aanmoedigen hun afval (nóg) beter te scheiden. Voordat de Gemeente begon met het tarief op restafval, hebben zij in 2022 gezorgd dat iedereen in Zwolle afval kán scheiden.

Helaas is het vaste bedrag afvalstoffenheffing eenpersoonshuishoudens wat moet worden betaald, vergeleken met meerpersoonshuishouden, niet in verhouding! Dat is de mening van vele Zwollenaren met mij. 

Daarbij komen de tarieven van storten restafval er nog bij:

Ondergrondse restafvalcontainer 60 liter: € 1,70 per keer.
Ondergrondse restafvalcontainer 80 liter: € 2,30 per keer.
Grijze restafvalcontainer bij huis 240 liter: € 10,20 per keer

Het valt mij op dat er bij mij in de buurt vanaf 1 januari 2023 veel meer vuil naast de containers terechtkomen in plaats van erin.

Is het afvalbeleid van de Gemeente Zwolle de nieuwe melkkoe? Vele inwoners met mij scheiden het afval al jaren. Er zijn ook meer plekken gecreëerd door de Gemeente waar zowel containers staan voor PMD, groenafval en papier!
In plaats van belonen worden wij dus weer financieel flink uitgeknepen!

De afvalzakken niet in de restafvalcontainer gooien maar ernaast is dus een stil verzet en een voorbeeld burgerlijke ongehoorzaamheid van inwoners Zwolle!

Wellicht, Gemeente Zwolle, uw afvalbeleid aanpassen naar de wensen van inwoners van deze mooie stad.

Margareth Weijers




Geen opmerkingen:

Een reactie posten