Nederland telt naar schatting 36.000 PGB[budget]-houders die na een indicatie zelf zorg kunnen inkopen. Budgethouders zijn degene die hulp nodig hebben, ze krijgen een indicatie van het zorgkantoor die een jaarlijks budget beschikbaar stelt waarmee de budgethouder zelf zijn zorg kan inkopen. De budgethouder huurt een zorgverlener in voor het verlenen van zorg. Hiervoor moet een zorgcontract worden ondertekend die goedgekeurd moet worden door het zorgkantoor. De Sociale Verzekeringsbank [SVB] betaalt de rekeningen/budgetten uit. Tot zover niets aan de hand.....
Het systeem van persoonsgebonden budget (PGB bestaat nu zo'n vijftien jaar, misbruik op kleinere of wat grotere schaal per budgetaanvrager is van alle tijden. Maar de georganiseerde criminaliteit die op de forse budgetten van jaarlijks soms wel tienduizenden euro's per cliƫnt duikt rukt inmiddels op. Helaas blijkt in de praktijk dat budgethouders meestal zelf niet goed in staat zijn hun budgetten te beheren en vaak een bewindvoerder / curator hebben. Deze weten de regels meestal ook niet.
Als het zorgkantoor beoordeeld dat de zorg niet is verleend of de administratie niet op orde is (bijvoorbeeld zorg is uitbetaald aan een zorgverlener zonder zorgovereenkomst) is de budgethouder verantwoordelijk voor het onterecht uitbetaalde budget en moet deze terugbetalen aan het zorgkantoor. Er zijn veel louche zorgverleners / zorgbedrijfjes... Zij manoeuvreren de budgethouder in een afhankelijke positie.
Jongeren worden op kamers gezet en als ze klagen over gebrek aan zorg wordt gezegd: 'kop dicht of je bent je kamer kwijt'. Budgethouders tekenen voor aanvragen budgetten in vertrouwen dat alles goed komt enzovoorts.
Vanuit de PGB wordt ook vaak voor dagbesteding betaald. Er zijn gevallen bekend dat budgethouders wiet knippen als dagbesteding [BNdeStem] ... of mevrouw heeft een zorgbureau, haar echtgenoot een meubelfabriek... budgethouders werken onder het mom van dagbesteding in de meubelfabriek, goedkope arbeidskrachten dus.
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH.nl] heeft een aantal budgethouders gesproken... ze krijgen drugs van de zorgverlener, hoeven geen huur te betalen (volgens hen wordt die betaald vanuit het PGB maar dat mag wettelijk niet)
Nog een schrijnend geval is PGB-houder Kayleigh van Doornik uit Tiel, zij hoeft van zorgkantoor VGZ toch niet 18.000 euro terug te betalen [Omroep Gelderland]. Kayleigh moest dit bedrag terugbetalen aan VGZ, omdat haar zorgverlener Job Lanceer uit Tiel volgens VGZ fraude zou hebben gepleegd. Job Lanceer had volgens Kayleigh niet de afgesproken zorg verleend, maar deze wel in rekening gebracht.
SBWH is nu met een dossier bezig waarbij de budgethouder een machtiging getekend heeft waarbij ze ineens vijf bankrekeningen op naam had waarvan mensen zijn uitbetaald waarmee geen zorgovereenkomst was afgesloten..
Als dergelijke louche zorgkantoren erg onder de aandacht komen van het zorgkantoor gebeurt er weinig, totdat de budgethouders aangifte gaan doen van fraude... is erg lastig want ze zijn al kwetsbaar en durven vaak niet.
Dan gaat het zorgkantoor failliet en gaat onder een andere naam en KvK nummer door met hetzelfde personeel.
De politie doet niets want de entiteit bestaat niet meer,
Het zorgkantoor verhaalt de budgetten op de budgethouders en de fraudeurs gaan vrijuit....
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH.nl]
E-mail 24/7: info@sbwh.nl
Telefoon: 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
Lees ook:
Nationale Zorggids - Pgb-fraude: een overzicht van enkele grote fraudezaken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten