Pagina's

dinsdag 1 augustus 2017

Column Fort Oranje: camping, krottenwijk, achterstandswijk en afvalputje van de maatschappij

Fort Oranje, een thuis voor mensen zonder thuis. Maar wie zijn deze mensen en waar komen ze vandaan? Officieel is Fort Oranje een familiecamping maar wie het terrein betreedt, komt in een hele andere wereld terecht. Prostitutie, schulden, criminaliteit, ouderen, kwetsbaren en mensen die niet gevonden willen worden... kortom het afvalputje van deze maatschappij. 

Het lijkt soms een vrijplaats voor de ongeveer 2.500 bewoners. Zij hebben hier veelal hun toevlucht genomen vanwege hun schulden, huisvestingsproblemen of omdat ze gewoon even niet gevonden willen worden. Ook Justitie stuurt soms mensen naar die camping vanwege multiproblematieken.  De bewoners hebben zeer uiteenlopende achtergronden en nationaliteiten maar allemaal zien ze Fort Oranje als de enige plek in Nederland waar ze (nog) terecht kunnen. Zware criminelen gebruiken de camping als uitvalsbasis en zijn actief op de camping. Zo is illegaal wiet gekweekt in woonwagens. Worden er kansloze gevallen op grote schaal naar Fort Oranje doorgestuurd?. Wat doet de hulpverlening? Wat doet de gemeente? Is de camping veilig genoeg en is er ooit een inspectie geweest naar leefomstandigheden?


Al 20 jaar zijn er grote problemen op de Camping Fort Oranje schrijft BNdeStem. Ik heb de 1e 4 afleveringen met enorme verbazing en walging bekeken via SBS 6 waarin Marijn van Zundert, de wijkagent van deze camping een kijkje geeft in deze 'krottenwijk'. Schokkend zijn de verhalen van sommige bewoners waarvan de meeste in krotten wonen. Marijn helpt de zieke Bibi Korporaal, een 77-jarige man die afkomstig is uit Rotterdam, samen met hulpverleners aan tijdelijke opvang met het uitzicht om op korte termijn naar een huurwoning te kunnen verkassen. Een van de vele schrijnende verhalen...Mooi dat deze wijkagent, behalve het pakken van criminelen, de meest kwetsbaren adviseert, helpt, doorverwijst en probeert te redden uit het afvalputje van onze samenleving.


Rotterdam weert asociale en criminele bewoners uit achterstandswijken. Meer gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of ze het Rotterdamse beleid [Rotterdamwet] overnemen. Is dit een van de mogelijke oorzaken waardoor in Nederland kwetsbaren in uitzichtloze situaties terechtgekomen zijn?

Wat ook niet helpt is de niet-sociale opstelling van de camping eigenaar. Een stel met behoorlijke schulden, zitten al in het schuldhulpverleningstraject, hebben een huurachterstand en hierdoor is hij niet van plan om problemen met de riolering op te lossen. Gaat deze campingeigenaar voor het geld en knijpt hij hier en daar een oogje dicht?. Of laten de lokale bestuurders het afweten?


De burgemeester van het Brabantse Zundert zou maar al te graag een einde maken aan de „onveilige woonsituatie” op een van de campings in haar groene gemeente, Fort Oranje. Daar verblijven ongeveer achthonderd mensen permanent in stacaravans, veelal in armoedige omstandigheden, terwijl het bestemmingsplan alleen tijdelijke, recreatieve bewoning toestaat. Maar zonder medewerking van de camping valt daar weinig tegen te doen, stelt burgemeester Leny Poppe (CDA). „De eigenaar laat steeds weer nieuwe mensen toe.” [NRC - Wonen op vakantiepark is bijna niet tegen te houden]

Helaas schijnt er een televisieserie voor nodig te zijn om Nederlanders bewust te maken van [malafide] praktijken die zich op deze camping voordoen maar ook hoe wij als relatief rijk land de kwetsbaren in de steek laten. Ook de [lokale] politiek laat verstek gaan.

'Maffia-achtige toestanden': Tijdens een onaangekondigd bezoek aan Fort Oranje tijdens de verkiezingscampagne suggereerde Asscher dat de camping wordt geleid door criminelen. Het recreatiepark moet volgens hem wegens 'maffia-achtige toestanden' zo snel mogelijk worden gesloten. [bron: AD] Eigenaar Cees Engel is boos op de PvdA-bewindsman vanwege uitlatingen over de beruchte camping tijdens een campagnebezoek op 23 februari en heeft een kort geding aangespannen tegen Asscher. 
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hoeft zijn uitspraken over camping Fort Oranje in Rijsbergen niet te rectificeren. De rechter in Den Haag heeft dit maandag bepaald. [Bron: OmroepBrabant]
Op Fort Oranje Nieuws is te lezen dat "een vrijplaats als Fort Oranje positief is omdat criminaliteit hier geconcentreerd is en zo goed in de gaten gehouden kan worden". Het doet vermoeden dat hier sprake is van een sociaal experiment. Schandalig dat er Ć¼berhaupt geĆ«xperimenteerd wordt met mensen.

Het is al jaren bekend dat veiligheid van bewoners van de vele caravans, of wat er ook nog voor door kan gaan, niet gewaarborgd is. Er wonen gezinnen met kinderen op deze camping. De kinderen spelen in het speeltuintje dat vol met zwerfvuil en glas ligt....

De verkiezingen zijn geweest.... ik hoop dat er politici zijn die echt weten wat er speelt in Nederland.... en actie gaan ondernemen!



Lees ook
Margareth Weijers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten