Pagina's

zondag 5 oktober 2014

Column Niet kijken achter de voordeur!

Sommige gezinnen in aandachtswijken hebben meerdere problemen. Huiselijk geweld, kindermishandeling, problemen met onaangepast gedrag van hun kinderen, criminaliteit, fraude en ga zo maar door. Maar het komt niet alleen voor in de aandachtswijken. Ga maar eens wandelen en bekijk de voordeuren in je eigen vertrouwde buurt. Je zal merken dat op de meeste voordeuren geen naamplaatjes zitten.
Wat mij de afgelopen jaren is opgevallen is dat bij veel huizen, zowel bij huur als bij koophuizen, de naamplaatjes ontbreken. Vol trots werd de voordeur van mijn eerste huurhuis voorzien van een naamplaatje. Ook op de deur van het eerste koophuis stonden de namen van mijn gezin. Inmiddels ben ik er wel achter dat fraude, in wat voor vorm dan ook, een reden kan zijn voor het ontbreken van naamplaatjes . Bewoners willen niet dat anderen weten wat hun naam is. Ze willen anoniem blijven.

Ik krijg nog steeds post van de vorige bewoner. Deze post heb ik continue retour afzender gestuurd maar dit helpt niet. Deze oude dame schijnt inmiddels overleden te zijn. Haar zoon woonde ook bij haar in maar was hier niet ingeschreven. Laatst zat er een brief bij van een deurwaarder. Aangezien ik wat meer van dit soort post kreeg heb ik deze brief opengemaakt. In deze brief sommeerde zij hem een schuld van ongeveer € 5000,-- binnen een week over te maken anders zou de deurwaarder langskomen.Nou zit ik er niet op te wachten om hier op dit adres, waar ik overigens al sinds 2010 woon, een man van een incassobureau aan de deur te krijgen. Dus heb ik middels een email dit bedrijf geïnformeerd over hoe de zaken mijns inziens in elkaar steken. Natuurlijk heb ik ook het dossier nummer vermeld. We zijn nu vier weken verder maar ik heb van het incassobureau nog geen enkele reactie gekregen.

Identiteitsfraude komt heel vaak voor. Een beetje knippen en plakken en je hebt al heel snel een prachtig nieuw exemplaar. Het verhaal Identiteitsdiefstal: de plaag van de 21e eeuw [Nu.nl] is een duidelijk voorbeeld hiervan. Hij had de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders kunnen zien na datalekken.Gebruik die gegevens op een nepbewijs en identiteitsdiefstal is een feit. En Criminelen komen moeiteloos aan paspoort' [Volkskrant]
En hoe kom je aan een uitmuntend curriculum Vitae? In het ‘ingezonden’ verhaal ‘De harde feiten over gemanipuleerde CV's[NieuwsBe] leer je dat je met liegen een heel end komt.

Er zijn heel veel ‘spookbewoners’ in Nederland. In de Gemeentelijke Basis Administratie [GBA] staan personen die bij de gemeente ingeschreven staan als Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW).De helft van de 440.000 spookburgers is naar het buitenland vertrokken, zonder zich af te melden bij de Nederlandse autoriteiten. De andere helft verstopt zich voor die autoriteiten. Maar je vraagt je af waar die mensen eigenlijk wonen en waarom zij zich verstoppen. Wonen zij in sociale huurwoningen? De originele huurders zijn weg en doen aan onderverhuur. Natuurlijk hebben de woningcorporaties hier ook last van. Controleren en handhaven zij wel genoeg? Hebben deze fraudeurs met behulp van een beetje knip- en plakwerk een woning gehuurd via een verhuurmakelaar? En worden de huiseigenaren daardoor slachtoffers van deze vorm van fraude?

Een wietteler in je huis, vernielingen en het niet betalen van de huur. Deze huiseigenaren worden voor duizenden euro’s gedupeerd. Er wordt slecht of helemaal niet gecontroleerd of de gegevens van de potentiële huurder[s] wel kloppen. 

Het volgende verhaal werd ingezonden:

Hierbij mijn (waargebeurde) voorbeelden van adresfraude;- Oplichter B uit de blog Tros Rader Forum [DirectWonen] heeft zich in april 2008 uit laten schrijven uit Nederland. B heeft aan de emigratiedienst een adres in Zwitserland opgegeven. Dit adres bestaat niet!! Had de emigratie dienst dit gelijk gegoogled of nagekeken had men dat gelijk kunnen constateren. Helaas is dit niet gebeurd dus B was weer "geholpen" (onvindbaar)

- B heeft op het "voorstelformulier" bij verhuurbemiddelaar Direct Wonen een adres opgegeven met 2 huisnummers. De straatnaam klopte en 1 van de nummers. Deze woning had hij in 2006 of 2007 gehuurd via Direct Wonen en daar was hij (met gezin) 8 november 2008 wegens wanbetaling door de deurwaarder uitgezet.

- 18 november 2008 geeft B bij Direct Wonen dus dit adres op. Als Direct Wonen haar bestand had nagekeken/bijgehouden hadden ze contact met de eigenaresse van die bewuste woning op kunnen nemen en dan al gelijk te horen gekregen dat het een oplichter was.

- B zet informatie op o.a. LinkedIn en andere websites met fake adressen. Vaak een combinatie van verschillende adressen.

- B 'betaalt" met internet bankoverschrijvingen die hijzelf fabriceert en ook daar adressen van banken die niet kloppen

- De (ex) vrouw van B heeft de verblijfadressen van B opgegeven aan officiële instanties , terwijl zij allang wist dat B daar al uit de woningen gezet was

- B laat zich persoonlijk failliet verklaren en geeft daarbij een adres op aan de rechtbank/curator van een woning waar hij al meer dan een jaar uitgezet wegens wanbetaling. Lisa


Deze Adresfraudeurs kunnen voortaan een boete krijgen - Binnenlands Bestuur.. , tenminste volgens dit artikel, maar het zal de gedupeerden niet helpen. De vogels zijn inmiddels al gevlogen.De slachtoffers van adres- en identiteitsfraude zullen een advocaat in de hand moeten nemen en procederen, dit kost geld en komt vaak nog bovenop de kosten van bijvoorbeeld de vernielingen die aan hun huis zijn toegebracht en het niet ontvangen van huur.

Mensen willen dus niet gevonden worden. Ze hebben boetes en/of de huur niet betaald, zitten in een crimineel circuit of moeten nog een straf uitzitten.Maar ik, ik heb meteen een naamplaatje gekregen toen ik mijn woning betrok en heb dan ook NIETS te verbergen…


Margareth Weijers


www.veiligleefbaar.nl

tips-tricks-tools.blogspot.nl

columnsveiligleefbaar.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten