Pagina's

dinsdag 9 januari 2018

Sluitingsbevoegdheid door Burgemeesters betreffende wet Damocles

Het kweken van wiet en/of produceren van drugs in een woonhuis is niet zonder gevaar. De kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast zijn zeker zeer groot. Drugspanden blijven met enige regelmatig onder de radar. Omwonende zijn zich hier niet van bewust of er is geen meldingsbereidheid. De wet Damocles [Staatscourant] oftewel Opiumwet [Artikel 13b] geeft de Burgemeester sluitingsbevoegdheid bij aantreffen van wietkwekerijen en drugspanden. 
Foto: slachtofferhennepteelt.nl

Het kweken van wietplanten is een misdrijf en dus strafbaar. Ook als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of produceren van drugs, zoals apparatuur, chemicaliƫn en versnijdingsmiddelen. [Advies Raad van State]. Maar dit is slechts een advies! Het gaat in dit advies dus over voorbereidingshandelingen en niet het daadwerkelijk aantreffen van een volledig operationele wietkwekerij en/of drugspand inclusief plantjes, drugs en ingrediƫnten. Gemeenten en Burgemeesters stellen dus elk eigen beleidsregels op met betrekking tot deze sluitingen.


Mijn vraag luidt dan ook : "Wie is er verantwoordelijk en/of strafbaar voor de schade bij het aantreffen van panden waar mogelijk gekweekt of geproduceerd gaat worden?" Is dat de pandeigenaar [particulier/bedrijven/corporaties e.d.] of degene die het pand huurt?


Een handige tip is het inschakelen van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH]. Interessant is de site VerhuurVeilig.

Mijn motto is dan ook: Verhuur veilig of verhuur niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten