Pagina's

zaterdag 25 juli 2015

Column Gehoord worden of luisteren is een groot verschil in de politiek

Nederland is een democratie, tenminste zo hebben wij dat geleerd op school. Met andere woorden: "Democratie of volksheerschappij is een staatsvorm waarbij de bevolking soeverein is en zichzelf regeert. In een democratie kan dus niemand aan de meerderheid van de bevolking ongewenste maatregelen of wetten opleggen. Een democratie in een modern land is bijna enkel mogelijk door een combinatie van directe en vertegenwoordigende democratie". Wij als volk kiezen dus volksvertegenwoordigers via gemeenteraadsverkiezingen, verkiezingen provinciale Staten en tweede Kamerverkiezingen. Maar als het gaat om de meningen van het klootjesvolk hebben wij niets in te brengen, behalve lege briefjes.


Een democratie wordt onder andere gekenmerkt door vrije, geheime en algemene verkiezingen waarbij een volksvertegenwoordiging door en uit het volk wordt gekozen. Met andere woorden het volk kiest een volksvertegenwoordiging.
Wie en wat onderzoekt of er een meerderheid is als het om een ongewenste maatregel of wet gaat?. Als je dit wilt gaan onderzoeken zal je in elk geval enig idee moeten hebben wat het volk ervan vindt. Wat is er zoal mis met de genomen maatregelen en wetten waar zoveel mensen tegen ageren? Maar waar moet je beginnen als je wilt doorgeven dat er wat mis is? Dat je als burger behoorlijk benadeeld bent en je dus geen recht kan halen. Dan heb je 'vriendjes'en geld nodig om wat te bereiken...als u begrijpt wat ik bedoel.

In een democratie is het belangrijk om te gaan stemmen want daardoor kan je aangeven wat voor soort beleid je voor ogen ziet.  Helaas is het de laatste jaren zo dat heel veel mensen niet meer gaan stemmen, ze hebben geen vertrouwen in het beleid, politieke partijen en de regering. Jammer dat deze stemmen verloren gaan. Veel mensen zijn zwevende kiezers. Een zwevende kiezer is een persoon die niet verbonden is met een politieke partij of politicus of iemand die ook bereid is op andere partijen te stemmen tijdens een verkiezing dan de partij waar hij/zij mee is verbonden. Vooral vlak voor verkiezingen spelen zwevende kiezers een belangrijke rol, aangezien zij de uitslag van een verkiezing soms onvoorspelbaar maken. Daarnaast maken de zwevende kiezers vaak hun keuze door wat er zich op dat bepaalde moment afspeelt. Hierbij speelt de persoonlijkheid van partijleiders een belangrijke rol.

Vlak voor de verkiezingen gaan de politici de straat op om zieltjes te winnen en lijken ze heel positief. Er worden beloftes gedaan maar als ze eenmaal gekozen zijn kunnen ze die niet waarmaken. De VVD beloofde tijdens de verkiezingscampagne van 2012 alle werkenden 1000 euro [Bron:VVD], beloofde dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en zei dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De PVDA is al even fout bezig. Samsom beloofde onder andere dat er meer personeel zou komen in de [thuis]zorg - Bron: NOS. Loze beloften dus. Begrijpelijk dus dat mensen niet gaan stemmen vanwege list en bedrog.

Politici [lees volksvertegenwoordigers] hebben een goed leven, woning, geld en macht maar vertegenwoordigen en respecteren zij wensen van de gewone burgers?.
Het lijkt alsof ze eigen wensen en ideeën voor laten gaan terwijl het belang van de kiezers prioriteit zou moeten hebben. Ze hebben werkelijk geen idee wat er op straat gaande is. 
De huizenmarkt moet gestimuleerd worden, dit gaat ten koste van de portemonnee van mensen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen. Steeds meer huurders in armoede door het kabinetsbeleid meldt de Woonbond.

Hoe is het gesteld met de bescherming van de particuliere verhuurder? Op het Tros Radar Forum schrijft gedupeerde Louise:  "Zelf ben ik op TROS FORUM gestart om in de openbaarheid te brengen hoe particuliere verhuurders vastlopen in een maas van wetten die moeten worden toegepast op niet-bestaande regelgeving in de verhuurbranche". 
De mazen in de wet- regelgeving worden nog even duidelijk uitgelegd door een schrijver op het forumBezuinigingen op ouderenzorg kunnen averechts werken schrijft het NRC. Ouderen en kwetsbaren moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen maar op de zorg wordt gekort. De veiligheid en leefbaarheid van de kwetsbaren in onze samenleving is in het geding. [column Tips,Tricks & Tools]

De rijken worden rijken en de armen worden armer. Misschien een goed idee als de heren/dames van de door ons gekozen volksvertegenwoordiging eens hun oor te luisteren leggen en niet comfortabel in het pluche blijven zitten.. Alleen dan zullen ze weten wat er voor wantoestanden er ontstaan zijn door hun beleid!

Margareth Weijers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten