Pagina's

vrijdag 10 augustus 2018

Column De politie schoffelt maar illegale wietteelt vraagt om structurele aanpak

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. Deze alarmerende signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat. Het gaat immers niet meer om een paar ‘onschuldige’ planten in de achtertuin. Dagelijks worden er illegale wietplantages opgerold. De politie is aan het schoffelen omdat het falende beleidsinstrumentarium ervoor zorgt dat criminelen grof geld verdienen aan de wietteelt. 


  • Het invoeren van de wietpas heeft er in verschillende steden voor gezorgd dat de straathandel floreert. Een gevalletje dweilen met de kraan open. De illegale teelt zorgt voor veel risico's zoals brand, onveilig verhuren aan criminelen die er wietkwekers in plaatsen en daardoor worden onschuldige huiseigenaren de dupe. Denk hier aan de enorme energierekening en de vaak knullig en gevaarlijke elektriciteitsaansluitingen om de wietkwekerij draaiende te houden.

    Zelfstandige telers werken voor eigen rekening en risico. Ze zetten hennep af bij verschillende opkopers. Zelfstandige telers kweken in eigen huis. De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen. Drugsgebruikers kunnen veel overlast veroorzaken. Zo is er in de buurt van coffeeshops meer criminaliteit, zoals handel in harddrugs en inbraken. Ook klagen omwonenden over dubbel geparkeerde auto’s, harde muziek en scheldpartijen op straat. Gemeenten en politie pakken samen drugsoverlast aan. Wat kunt u doen bij drugsoverlast en wat doen gemeenten en de politie om drugsoverlast aan te pakken? Op de site van Het CCV staat een uitgebreid dossier betreffende het beleid en de aanpak . Niet oninteressant is de factsheet met instrumenten.

    Ook is een Adviescommissie Drugsbeleid (de Commissie Van de Donk) ingesteld om, mede op basis van de uitkomsten van de evaluatie, te adviseren over de toekomst van het drugsbeleid.

    De Adviescommissie Drugsbeleid adviseert het kabinet om:

    1. Het gebruik van drugs door minderjarigen veel sterker dan nu tegen te gaan.
    2. Moeilijk beheersbare grote cannabisverkooppunten terug te laten gaan naar kleine verkooppunten voor de lokale gebruiker.
    3. De strijd tegen de georganiseerde drugsmisdaad te versterken en te verbreden.
    4. Een duidelijker en meer alerte integrale politieke sturing in te stellen.

    Het legaliseren van de wietteelt is een hot item op verschillende social media.
    Voorstanders van legalisering menen dat criminelen definitief buiten spel worden gezet. Zij kunnen niet meer aan de productie en de handel verdienen. Politie en justitie kunnen hun aandacht dan aan andere zaken besteden. Tegenstanders geloven hier niets van. Zij zeggen dat de criminelen wel weer andere manieren vinden om geld te verdienen, zoals mensensmokkel, orgaanhandel of milieucriminaliteit.

    Voorstanders van legalisering zeggen dat door legalisering eindelijk een einde kan komen aan de oorlog tegen drugs. Een oorlog die veel slachtoffers maakt en ervoor zorgt dat duizenden mensen jarenlang in de gevangenis terecht komen. Bovendien blijkt dat de belangrijkste doelstelling van de oorlog, het duur maken van drugs niet werkt. De prijzen van drugs zijn door de oorlog nauwelijks omhoog gegaan. Dat komt omdat nog steeds veel geld met drugs te verdienen valt waardoor het aanbod zich alleen maar uitbreidt. Tegenstanders menen dat een oorlog nu eenmaal bloed, zweet en tranen kost. Maar als iedereen meewerkt, is hij te winnen. Op den duur zullen we dan een drugsvrije wereld hebben.

    De politie probeert met alle macht om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Bij de politie is informatie over alle hennepruimingen bekend. Daaruit blijkt dat er vorig jaar 5424 kwekerijen zijn opgerold, ongeveer net zoveel als in 2011. Al jaren ligt het aantal opgerolde kwekerijen rond de 5500. Hoeveel manuren zitten daarin. Alsof de politie niets beters te doen heeft. Want zijn er nu minder kwekerijen? Nee dus. Minister Opstelten heeft besloten de zaken niet te legaliseren ondanks dat burgemeesters van een paar steden aangegeven hebben achter legalisering te staan. Doet Opstelten aan struisvogelpolitiek? Tijdens een interview met Nu.nl bewijst hij dat via deze quote: 'Burgemeesters zullen zich neerleggen bij besluit wietteelt'


    Margareth Weijers



    Lees verder via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten