Pagina's

zaterdag 8 februari 2014

Column 'Huiselijk geweld door kinderen en jongeren tegen hun ouders'

Nou dat is schrikken. Wij durfden onze hand niet op te heffen tegen onze ouders of is dit ouderwets? Respect, normen en waarden werden ons met de paplepel ingegoten. Hoe komt het dat in het heden deze excessen voorkomen? Ligt het aan de opvoeding, waar kinderen mee omgaan, wat ze zien via televisie of games, onder invloed van genotsmiddelen zijn, social media, gebroken gezinnen of is het een algehele verhuftering van de maatschappij? Ik haal er even een column bij over geweld tegen hulpverleners. Hierin lees je dat respect voor mensen die er voor jou zijn ver te zoeken is.  Mishandeling van ouders door hun kinderen komt vaker voor dan gedacht. Zo blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en Movisie. Ouders die bang zijn voor hun kind komen daar niet snel mee naar buiten. Zij schamen zich en voelen zich schuldig. Daarom vraagt deze problematiek om een specifieke aanpak. Hulpverleners en Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG) trekken aan de bel.

Het is algemeen bekend dat jongeren in de puberteit hun grenzen gaan ontdekken en verleggen. Zoals in de publicatie te lezen is komt geweld tegen ouders vaker voor in een-ouder gezinnen.Het algemene beeld dat uit de wetenschappelijke literatuur en het onderzoek naar voren komt, is dat plegers van oudermishandeling vooral inwonende jongens vanaf 14/15 jaar zijn, en dat de mishandeling veelal is gericht op alleenstaande moeders. Het komt voor in gezinnen uit alle lagen van de bevolking. In het onderzoek bij de SHG’s speelt in 60% van de gevallen het geweld langer dan een jaar. Slachtoffers zijn vaak de gescheiden, biologische moeders. Ouders maken melding van onder meer: ernstige lichamelijke mishandeling, brandstichting, manipuleren, schelden, dreigen met geweld, wapens of zelfmoord. Vaak was er dan sprake van meervoudige problemen zoals gedragsproblemen, verslaving, psychiatrische problemen en schulden.

Zoals ik al eerder heb geschreven in een column Waar is het respect? met daarin een quotes uit een artikel uit versgeperst.com: 

"Wanneer er geen zelfrespect is, kan er ook geen respect voor de ander zijn. En zo wordt er getornd aan de regels van fatsoen. Zonder fatsoen is er ook geen respect voor de wetten die ons land regelen. Wanneer fatsoen door de keukendeur het huis verlaat, komt troep door de voordeur naar binnen, en belandt het land in een moreel verval".

Maar belangrijker is dit: "Tegenwoordig schijnt het systeem om kinderen met respect op te voeden uit de mode te zijn geraakt. Materialisme is alomt egenwoordig: er is geen tijd kinderen op te voeden volgens de normen en waarden die wij van onze voorouders hebben geleerd. Dat is de taak van de leerkracht, van de politieagent, van de overheid! Triest genoeg, zijn er sommigen onder hen die niet het beste voorbeeld geven".


Opvoeden doe je als ouder, bezint eer je begint, behandel met respect en vraag hulp indien nodig. 

Margareth Weijers
www.veiligleefbaar.nl
columnsveiligleefbaar.blogspot.nl
Lees verder via 

TNO/MOVISIE - Huiselijk geweld door kinderen en jongeren tegen hun ouders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten